Voltižní závody v TJ Orion Praha 29/05/2010

Voltižní závody v TJ Orion Praha

 Pražské voltižní závody jsou rok od roku větší.  Na 22. ročník, který proběhl 29. května, se sjelo dokonce 13 koní z různých koutů republiky – především však z Moravy, kde má voltižní ježdění hojné zastoupení. S koňmi přijelo i mnoho závodníků – malých dětí, startujících v kategorii „D“, o něco starších juniorů a nechyběli ani senioři (jezdci starší osmnácti let). Do Prahy přijeli již tradičně i závodníci s mentálním a tělesným handicapem.

Domácí oddíl měl zastoupení téměř ve všech kategoriích, které byly vyhlášeny. Orionští začátečníci, malé holčičky v černomodrých dresech, vybojovali za svou snahu a um druhé místo. K prvnímu zbýval jen malý krůček, ale přesto je i druhé místo pro naše začátečnice velkým úspěchem, pro půlku skupiny byly toto první závody. Juniorská skupina taky zabodovala a předvedla téměř bezchybnou volnou jízdu, za kterou si vysloužila místo třetí. Pro rozhodčí muselo být náročné posoudit juniorské jednotlivce. V Praze se na závodišti sešlo několik výborných jezdkyň, které podaly velmi vyrovnané výkony. Orionská Kateřina Kováříková skončila sedmá, její spolujezdkyni Viktorii Vávrové se na koni Lugano podařilo vyjet druhé místo. Druhé místo obsadil i seniorský jednotlivec Josef Zelinka. Předjel ho jen současný mistr světa Petr Eim a ani ten od něj nebyl bodově příliš vzdálen. Seniorské jednotlivkyně za orionský oddíl zastoupila Kristýna Svatá, jíž se v konkurenci podařilo dobýt místo páté.

Orionský oddíl měl své zástupce i v paravoltiži. I oni reprezentovali oddíl výborně, jejich výsledky to jen dokazují. Několikanásobná mistryně České republiky Hanka Roubíčková potvrdila vítězstvím svou formu. V kategorii mentální handicap obsadila místo první Hančina oddílová spolujezdkyně Petra Vrátná. Veronika Písaříková obsadila místo čtvrté. V mužích obsadil první místo také orionský Josef Kočí, Tomáš Kodym místo čtvrté. Paravoltižní jezdci se zúčastnili i soutěže dvojic, kde se dvojice Vrátná-Kočí umístila na druhé příčce, Kodym-Písaříková na příčce čtvrté.

Závody byly pro pořádající oddíl velice úspěšné, ale i hosté byli velmi spokojeni. Navzdory závodnímu (a tedy krapet rivalskému) prostředí vládla v TJ Orion přátelská atmosféra a všichni se již prý těší na příští rok.